Hoppa till innehåll

Träd i kruka

Kan man ha träd i kruka? Ja men visst! Det blir både vackert och ger ett intressant intryck. Dessutom kan man placera trädet på en plats där det annars inte hade kunnat växa – som en stenig yta eller i dålig jord. En annan fördel är att trädet kommer högre upp så att man enklare lägger märke till en fin stam eller andra vackra detaljer.

Själv har jag en Hortensia ’Limelight’ på stam i kruka. Den har stått vid ingången till huset i flera år och mår prima. Här är mina tips för träd i kruka och hur du får träd i kruka att trivas.

Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Hortenisa Limelight stam alunrot silverek kruka
Hortensia Limelight på stam

Tips och råd för träd i kruka

1. Välj en stor kruka

Mitt tips – ju större kruka desto bättre. Stoleken på krukan kommer påverka hur väl ditt träd mår. Dels så får trädets rötter bättre plats i en stor kruka men främst så är orsaken vatten – den stora krukan rymmer mer vatten vilket innebär att trädet inte riskerar att torka ut lika enkelt. Räkna med att behöva vattna krukan regelbundet men inte så ofta som du hade behövt att göra med en mindre kruka.

2. Trädet skall vara litet och härdigt

Välj ett träd som förblir litet om du vill ha det i krukan i flera år. Ungefär 1-2.5 m i fullvuxen storlek är lagom. Räkna med att trädet håller sig mindre i krukan än det hade gjort om planterat i jorden.

Trädet ska vara härdigt för att klara vintern i krukan, i alla fall om det skall stå utomhus året om. Eftersom jorden i krukan kommer att bli kallare än jorden i marken behöver ditt träd klara en, gärna två zoner lägre än din faktiska zon. Det vill säga, bor du i zon 3 bör du välja ett träd som klarar zon åtminstone 4, gärna zon 5 om du vill vara på den säkra sidan. Kika här på en karta över Sveriges zoner.

3. Rätt typ av jord

Använd urnjord – ej vanlig planteringsjord eller jord från trädgården. Anledningen är att vanlig jord blir kompakt i en kruka så trädets rötter kan inte växa fritt.

4. Vattna regelbundet

Vatten är a och o för hur dina växter mår – speciellt i krukor där de inte har lika lätt tillgång till vanligt vatten. Tänk på att trädets krona lätt kan göra att vattnet rinner av på sidorna snarare än att rinna ned i krukjorden. Därför är det viktigt att hålla ett öga på ditt träd, speciellt i början eller vid snabba temperaturförändringar och se till att det har tillräckligt med vatten.

Växter tycker om regelbunden vattning så vattna hellre lite och ofta snarare än mycket och sällan. Märker du att det blir för mycket jobb så kan du överväga att skaffa ett enkelt bevattningssystem. Jag löser jobbet med ett enkelt solcellsdrivet bevattningssystem som jag har kopplat till min regntunna.

5. Gödsla

Eftersom jorden i krukan är begränsad är det viktigt att tillföra näring. Därför bör du gödsla en gång på våren och gärna en extra gång senare på säsongen. Det spelar mindre roll vilken typ av gödsel du använder så länge du gödslar.

Jag brukar lägga på ett lager på 2-3cm naturgödsel på våren. Eftersom jag även planterar sommarblommor nedanför trädet tillför ser jag till att tillföra näring varje vecka. Min preferens är flytande växtnäring men det går lika bra med andra typer av näring också. Det viktiga regelbundenhet – en gång i veckan! Här är fler tips på hur man får sommarblommor att trivas.

Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Hortenisa Limelight stam alunrot silverek kruka
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Hortenisa Limelight stam alunrot plum pudding silverek
Alunrot ’Plum pudding’ och Silverek
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Hortenisa Limelight stam blommmor
Utslagna blommor på Hortensia Limelight
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Hortensia Limelight stam kruka
Hortensia ’Limelight’ på stam underplanterad med Alunrot ’Plum pudding’ och Silverek