Hoppa till innehåll

juli 2021

Entrén

Av alla delar en trädgård är entrén den man ser allra oftast. Därför är det smart att satsa på att få till en mysig och välkomnande entré.

Jag brukar piffa till min entré efter säsong, så som att få till vinterkänsla med julrosor eller höstkänsla med varma färger.

I år ville jag få till en frisk och grön känsla med några små färgklickar. Därför ställde jag ut en palm som annars bor inomhus tillsammans med en kruka med bl.a ormbunkar. De fick stå för den gröna basen som kompletterades med en pelargon och ett par små begonior i aprikos-rosa färg.

entrén - natalia lindberg trädgårdsdesign
Entrén med friska gröna färger. Rottingstolar från IKEA.
Ormbunke Strutkräken, Carex irish green, Penningblad Begonior - natalia lindberg trädgårdsdesign
Strutkräken, Carex ’Irish green’ , Penningblad och Knölbegonior
palm DYPSIS LUTESCENS
 - natalia lindberg trädgårdsdesign
Inomhuspalm (från IKEA) får stå ute på sommaren.
entrén pelargon - natalia lindberg trädgårdsdesign
Pelargonen trivs mot den varma väggen
Terrakottakruka ormbunke begonia penningblad - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Grå terrakottakruka med Strutkräken, Carex, Penningblad, liten Palettblad och Begonior
begonior - natalia lindberg trädgårdsdesign
Begoniorna blommar i skugga
entrén rosa pelargon- natalia lindberg trädgårdsdesign

Perenner i kruka för skugga

Slutet på juli närmar sig och jag fick en släng av sensommarkänsla. Ett av mina vrån vid soffgruppen stod tomt så jag passade på att fylla en kruka med perenner för skugga. Temat var som sagt sensommar så det blev varma toner med djupt gröna och röda blad. Eftersom det blev så många intressanta bladverk hoppade jag över blommorna.

Perenner i kruka för skugga astilbe delft lace bergenia murgröna - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Perenner i kruka för skugga – Terrakottakrukor med Hakonegräs (Hakonechloa), Astilbe ’Delft lace’, Bergenia, Hjorttunga (Asplenium scolopendrium), Funkia (Hosta) och murgröna
Hakonegräs hakonechloa beni kaze i kruka - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Hakonegräs ’Beni Kaze’ (Hakonechloa Beni Kaze)
Hakonechloa Hakonegräs Beni Kaze container - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Hakonegräs ’Beni Kaze’ (Hakonechloa Beni Kaze)
Perenner i kruka för skugga astilbe delft lace bergenia murgröna funkia - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Bergenia lyser med sina rödgröna blad
Perenner i kruka för skugga astilbe delft lace bergenia murgröna  - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Astilbe ’Delft lace’
Astilbe delft lace i kruka - - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Astilbe ’Delft lace och vinröda blad

Övervintra perenner i kruka

Det går finfint att övervintra perenner i kruka. För att lyckas bör man tänka på att välja tåliga växter (exempel på perenner för kruka) och se till att de får vatten även på vintern. Vill man skydda sina växter lite extra kan man välja en kruka med isolering. Själv har jag valt terrakottakrukor som varken isolerar eller håller värmen. Tvärtom så är de kända för att spricka vid frost. Så vill man vara mer säker på att både kruka och växt överlever skulle jag rekommendera ett annat material. å tredje sidan så har mina krukor stått ute i många år och klarat sig.

En sak att ha i åtanke är att vissa perenner kan bli stora och växa ur krukan. Det hände mig med ormbunkar i kruka som tydligt började visa att de villa ha mer plats – dels med bladen och även med rötter som letade sig ut på undersidan av krukan.

Enklast är att plantera en (mindre) planta per kruka och låta den växa till sig. Vill man istället sätta ihop en kombination är det klokt hållbart att antingen välja perenner som håller sig små eller räkna med att plantera ut dem på frimark efter ett par år.

Perenner för halvskugga – Stjärnflocka och Spetsmössa

Perenner skugga Stjärnflocka Astrantia major  buxbom planteringslåda - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Planteringslåda med buxbomklot, stjärnflocka (Astrantia major), Spetsmössa ’Suger and Spice'(Tiarella), Sommarbegonia och murgröna

I min stora planeringslåda har jag satt perenner för halvskugga – nämligen en kombination av Stjärnflocka och Spetsmössa. Båda perennerna har blommor i färgen rosa men med olika bladverk och form. Båda trivs i halvskugga och medan Stjärnflockan gärna drar åt det soligare håller föredrar Spetsmössan skugga. Här möts de i mitten och båda mår finfint!

Om Stjärnflocka (Astrantia major)

Perenner skugga Stjärnflocka Astrantia major  - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Stjärnflocka (Astrantia major)

Stjärnflockans blommor finns i olika nyanser, allt från vita till mörkare rosa eller vinröda – och allt däremellan. Även stjälkarna kan vara röda, en fin detalj som passa tjusigt ihop med t.ex. mörkbladig alunrot. Gemensamt har de att de trivs i sol till halvskugga, bladen blir ca 30 cm höga medan blommorna sticker iväg upp mot 50-60 cm. Bäst av allt är att de blommar mitt i sommaren och de blommar länge. Med lite tur kan man se dem från juni hela vägen in i augusti.

Plantorna vill gärna ha lite fukt i marken för att bladen ska hålla sig fina, annars torkar de lätt ut. Blommorna sitter dock kvar så vill man planera dem i ett torrare läge kan man sätta en lägre och mer torktålig perenn framför stjärnflockan för att dölja bladen.

Stjärnflocka Rubra Astrantia Major - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Den djuprosa stjärnflockan ’Rubra’ (Astrantia Major ’Rubra’)

Om Spetsmössa (Tiarella)

Perenner-för-skugga-stjärnflocka-spetsmössa-Natalia-Lindberg-Trädgårdsdesign
Perenner skugga stjärnflocka spetsmössa - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Spetsmössa ’Suger and Spice’ (Tierella)

Spetsmössan finns även den i en rad olika typer, dock så ser de ganska lika ut i blommorna. Den som jag tycker är allra finast är Spetsmössa ’Suger and Spice’. Den får nämligen en himla tjusig färg på bladen med en blandning av grönt och lila. Spetsmössan trivs som sagt i halvskugga till skugga och blommar lika fint i båda. Blommorna sticker uppåt och är vackert rosa-vita. Även spetsmössan behöver en del vatten och ogillar att stå torrt.

Perenner skugga spetsmössa - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Väljer man att plantera uppmot sju spetsmössor eller fler bredvid varandra fungerar de som en vacker marktäckare med ett hav av blommor som vajar i vinden.

Vintergrönt

Eftersom såväl Stjärnflockan som Spetsmössan tappar blad och blommor på hösten kan det vara fint att kombinera dem med en vintergrön växt. Jag har planterat tre buxbomplantror som jag format till klot. Förutom att se fina ut året runt ger de en snygg, grön förgrund till perennernas blommor.

Buxbom Perenner skugga stjärnflocka spetsmössa - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

Sommarblommor – Sommarbegonia

Som picken över i:et i min plantering har jag satt rosa sommarbegonior. När jag köpte dem var de pyttesmå och kostade 12 kr styck. Nu, bara en månad senare har de fyllt ut och passar färgmässigt perfekt med perennerna. Begonior hör till kategorin sommarblommor vilket innebär att de lever bara en säsong. Man kan tycka att det är lite trist men med den låga prislappen kändes det ändå som en bra idé. Speciellt då de blommar oavbrutet, hela säsongen även i ett skuggigt läge.

Sommarbegonia buxbom - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

Upphöjd planteringslåda

Min stora planteringslåda har minst sagt haft en rad olika perennkombinationer i sig genom åren. Den har blivit lite av en experimentverkstad där jag testar olika kompositioner av växter. Allt från mörkröda toner med alunrot till färgglada bladverk i blått och orange och sist men inte minst en grandios juldekoration =)

Kanin - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

Rosen ’Graham Thomas’

David austin rose graham thomas blomms Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Modern buskros ’Graham Thomas’

Jag har en nykomling i min trädgård, nämligen en den moderna rosen ’Graham Thomas’ Rosa (MoB) GRAHAM THOMA S® (‘Ausmas’). Den har fått flytta in i en av de upphöjda planteringslådorna tillsammans med julrosen ’Double Ellen’ som för tillfället är ur blom samt ett par smultron.

David austin rose graham thomas - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign -
Modern buskros ’Graham Thomas’ och den överblommade julrosen ’Double Ellen’

Om rosen ’Graham Thomas’

Rosen ’Graham Thomas’ är en engelsk ros framtagen av David Austen, en av de mest kända rosenodlarna. Det är en remonterande ros vilket innebär att den blommar många gånger – från juli hela vägen till höst. Den långa blomningstiden mitt i sommaren innebär att den blommar samtidigt som de tidiga perenner börjar att ge upp och då det ofta saknas färg i trädgården.

Färgen är gul-orange och doftar fantastiskt.

David austin rose graham thomas Natalia Lindberg Trädgårdsdesign rosstöd
Modern buskros ’Graham Thomas’ med växtstöd i corténstål

Placering

Precis som de flesta rosor så vill även ’Graham Thomas’ ha mycket sol. Dock så ska den klara sig med halvskugga, dvs minst 4 timmar solljus per dag. Hos mig kommer den att få sol från kl 10.00 till 14.00. Det är lite i minsta laget men jag håller tummarna för gott resultat.

David austin rose graham thomas Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Visst ser den tjusig ut mot det svarta planket?
David austin rose graham thomas Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
David Austin rosen ’Graham thomas’, Julros ’Double ellen’ och månadssmultron