Det finns en del missuppfattningar kring hur man sköter om syrén- och vipphortensior. Dels när det kommer till placering, beskärning och blomning. Här beskriver jag hur jag sköter om mina hortensior. Förhoppningsvis får du en idé eller två på hur du sköter om din hortensia.
Jag kommer att beskriva skötsel endast av syrén- och vipphortensior. Dvs. inte vanliga trädgårdshortensior eller sammetshortensior som placeras mer skuggigt och bör beskäras mycket försiktigt. Till sorten syrén- och vipphortensior hör t.ex. Hortensia Limelight, Hortensia Little Lime, Hortensia Grandiflora och även en del nya sorter såsom Wim’s Red, Skyfall och Early Sensation. Sorten har den latinska beteckningen Hydrangea paniculata.
Placering och vattning av syrén och vipphortensior
Som jag nämnde så är en vanlig missuppfattning kring hortensior att de bör stå någorlunda skuggigt, annars bränns bladen. De må gälla vissa sorter men inte syrén- och vipphortensian. Dessa rikblommande buskar behöver en hel del sol för kunna få till riktigt stora blommor, gärna 6 timmar sol eller mer. Samtidigt tycker hortensior inte om torka så det gäller att hålla jorden fuktig. Har du turen att hitta en plats där det är solig men där jorden är lätt fuktigt är det bara att gratulera. Det är en perfekt placering för en syrén- eller vipphortensia. Annars kan man behöva vattna hortensian under sommarens varmaste månader.
Vill man slippa vattna går det absolut att placera hortensian något skuggigare. En mörkare plats håller jorden fuktig men gör även att hortensian kommer att blomma mindre. Blommorna kommer vara färre och mindre till storlek. De kommer fortfarande vara vackra, bara inte lika slående som på bilden.
Beskärning
Syrén och vipphortensior blommor på nya grenar. Det innebär att man kan klippa av gamla, klena eller trötta grenar varje år och ändå få en vacker blomning. Faktum är att hortensian mår bra att att bli beskuren till ungefär hälften av sin storlek varje år. Min erfarenhet är att ju mer jag beskär mina desto starkare kommer de tillbaka. Beskär gör du såhär:
- Klipp av skadade eller svaga grenar vid roten, dvs där de växter ut från en annan gren eller från stammen
- Skär även bort grenar som korsar varandra – de kan skada varandra. Skär av den gren som är svagast.
- De kravstående, starka grenarna skär de av på höjden. Ta bort en tredjedel till hälften.
Bilden nedan visar min hortensia direkt efter beskärning. Som ni ser är det bara de starka grenarna som har gått vara kvar och dessa har klippts in en hel del. Var inte rädda för att beskära hortensian ordentligt, den tar inte skada.
Hortensian beskär ni tidigt på våren. Man kan vänta tills den värsta frosten är över men kommer det en köldknäpp eller två efter att hortensian är beskuren tar den inte skada av det heller. Här i Göteborgsområdet brukar jag beskära hortensiorna i slutet på mars eller början på april.
Näring
Hortensior är hungriga växter och vill gärna ha mycket näring. Börja med att grundgödsla varje vår, ungefär samtidigt som hortensians blad börjar att slå ut. Grundgödsla genom att tillföra ett lager naturgödsel runtom hortensian och vattna in. Följ anvisningar på paket för rätt dosering.
Står hortensian i jorden går det bra att gödsla en gång till ett par månader senare. Ett extra lager naturgödsel ger hortensian kraft nog att blomma.
Har du hortensian i en kruka behöver den extra näring utöver ovan. Tillför flytande växtnäring ungefär varannan vecka. Näringen kommer att göra din hortensia glad och är dessutom bra för andra sommarblommor som du kan ha i krukan tillsammans med din hortensia.
Hortensiablommor
Blommorna är himla vackra på busken men kan även användas till blomsterbuketter inomhus eller torkas till kransar eller andra dekorationer.
Här visar jag hur jag torkar mina hortensiablommor.