Hoppa till innehåll

Rabatt för skuggigt läge: växtval och skötsel

Att skapa en förtrollande rabatt för skuggig läge kan verka utmanande, men med noggrant utvalda växter och smart placering kan du förvandla den dunkla hörnan till en enastående komposition av färger och texturer. I denna bloggpost får du växtval för trädgårdens mest skuggiga plats, komplett med planteringstips och skötselråd.

Rabatt för skuggigt läge: växtval och skötsel - Natalia Lindberg trädgårdsdesign

Växtval

En lista på noga utvalde växter för trädgårdens skuggiga plats.

1. Fargesia murielae ’Jumbo’ (Bergsbambu ’Jumbo’)

Börja med en diskret elegans. Den sofistikerade Fargesia murielae ’Jumbo’, en klumpbildande bambu, ger höjd och rörelse åt bädden. Dess frodiga lövverk och upprätta växtsätt skapar en känsla av avskildhet och ro. Eftersom Bambun är vintergrön står den för strukturen i rabatten året runt. Höjd: 200-300 cm, Odlingszon: 1-3, Läge: Sol till skugga.

2. Hydrangea Strong Annabelle (Hortensia ’Strong Annabelle’)

Lägg till ett riktigt blickfång med Hortensian Strong Annabelle, som imponerar med sina stora, luftiga vita blommor. Då dessa blommor är ljusa skapar de en subtil kontrast mot de mörkare lövverken hos andra växter. Hortensian blommar från juli ända in i september. Höjd: 100-150 cm, Odlingszon: 1-4, Läge: Sol till skugga.

Rabatt för skuggigt läge: växtval och skötsel Hortenisa Hydrangea Strong Annabelle - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

3. Hydrangea serrata Lamona (Purpurhortensia ’Lamona’)

Som en perfekt komplement till Annabelle visar Hydrangea Lamona upp sina fascinerande blommor i djup rosa till lila nyanser. Genom att noggrant placera den bland andra växter skapas en visuellt tilltalande färgkombination som fångar betraktarens uppmärksamhet. Höjd: 60-70 cm, Odlingszon: 1-4, Läge: Sol till skugga.

Mer information om Hortensian ’Lamona’ hittar du hos Blomsterlandet.

Hortenisa Hydrangea Lamona - Natalia Lindberg Trådgårdsdesign

4. Rodgersia ’Braunlaub’ (Bronsrodgersia ’Braunlaub’)

Lägg till några djärva inslag med Bronsrodgersia ’Braunlaub’. Dess stora, texturerade blad i nyanser av brons skapar dramatik i bädden och harmonierar elegant med de omgivande bladen. Höjd: 60-80 cm, Läge: Halvskugga till skugga.

Rodgersia 'Braunlaub' (Bronsrodgersia 'Braunlaub') - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

5. Heuchera ’Palace Purple’ (Alunrot ’Palace purple’)

Väcka uppmärksamhet med Alunrot ’Palace Purple’. Dess livfulla, plommonfärgade blad ger djup och spänning, och fungerar som en intressant mittpunkt bland de mer subtila lövverken. Höjd: 20-60 cm (blir större i soliga lägen), Läge: Sol till skugga.

Heuchera 'Palace Purple' (Alunrot 'Palace purple') - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

6. Hosta ’Frances Williams’ (Funkia ’Frances Williams’)

Lägg till en elegant touch med Hosta ’Frances Williams’, känd för sina breda, brokiga blad. Genom att placera den runt basen av högre växter skapas en naturlig övergång från mark till lövverk, och lägger till skikt av textur i bädden. Höjd: 40-50 cm, Läge: Skugga till halvskugga.

 Funkia 'Frances Williams' (Funkia 'Frances Williams') - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

7. Hakonechloa macra ’Aureola’ (Hakonegräs ’Aureola’)

Introducera en mjuk rörelse med Hakonechloa macra ’Aureola’, ett gyllene och varierande gräs. Dess mjuka form liknar rörelsen av en lugn bäck och tillför en känsla av ro till arrangemanget. Höjd: 30-40 cm, Läge: Halvskugga till skugga.

8. Marktäckare

I framkant syns de lågväxande, marktäckande växterna Asarum europaeum (Hasselört) och Epimedium x rubrum (Röd sockblomma). De breder ut sig och håller ogräset borta.

Röd sockblomma - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Röd sockblomma är en tålig marktäckare som håller sig grön året runt.

Plantering och skötsel

Innan du börjar plantera, se till att rensa bort ogräs och lösa upp jorden i blomsterbädden. Förbättra jordens dränering samt tillför näring genom att tillsätta kompost. Vi använder oss oftast av naturgödslad plantjord från Hasselfors.

Tom plantering

Placera växterna enligt deras höjder och placeringar för att skapa en harmonisk komposition. Börja med de stora växterna först och fyll sedan på med de små.

Rabatt för skuggigt läge: växtval och skötsel - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

Vattna rikligt efter plantering och täck gärna jorden med ett lager täckbark för att behålla fuktigheten och motverka ogräs. Då nyplanterade växter har små rötter behöver de vatten kontinuerligt vid årets torrare perioder. Om du inte regnar bör du stödvattna rabatten de två första åren, på våren och sommaren.

För att växter ska hålla sig friska och växa behöver de näring. Därför bör du tillföra näring varje vår, när växterna börjar att växa. För bäst resultat, använd ekologisk höns- eller kogödsel. På så vis skapar och underhåller du din förtrollande skuggiga rabatt.

Rabatt för skuggigt läge: växtval och skötsel - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Rabatt för skuggigt läge, ett år efter plantering

Bergormrot ’Superba’ – fin i corténlåda

Bergormrot ’Superba’ är en pålitlig marktäckare som gör sig fin i corténlåda.

Bergormrot Bistorta affinis Superba marktäckare cortenlåda - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Bergormrot ’Superba’ – fin i corténlåda

Om Bergormrot ’Superba’

Bergormrot är en marktäckande perenn som håller sig låg, bara 10- 20 cm. Den växter snabbt ihop till en tät, grön matta och blommar under juni – augusti med fina vit-rosa spiror. Eftersom den tål alla typer av jord, även jord åt det torrare håller går den utmärkt att plantera i en upphöjd corténlåda där jorden lätt kan bli torr runt kanterna.

Bergormrot växer bäst i sol – halvskugga, dvs minst 3-4 timmar direktsol per dag. Blommorna uppskattar av bin och humlor.

Bergormrot Bistorta affinis Superba marktäckare cortenlåda - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Bergormrot ’Superba’ får vit-rosa spiror juni-augusti
Bergormrot Bistorta affinis Superba marktäckare cortenlåda - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Bergormrotens djupgröna blad passar fint till corténstål
Bergormrot Bistorta affinis Superba marktäckare cortenlåda - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Marktäckare i corténlåda  - Natalia lindberg trädgårdsdesign

Skötsel av Bergormrot

Bergormrot kräver i princip ingen skötsel. Förutom att ge den näring i form av ko- eller hönsgödsel på jorden på våren klarar den sig själv.

Sen på våren

Bergormrot är alltså en toppenperenn som klarar de flesta lägen och sköter sig själv. Den enda nackdel är att den är något sen att komma fram på våren. Medan andra marktäckare, så som ormögasmultron eller lammöron kommer upp tidigt kan bergormroten se lite trist ut tidigt på våren.

Marktäckare i corténlåda  - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Bergormrot ’Superba’ – fin kontrast mot corténstål

Lavendel – perenn för torrt och soligt läge

Lavendel är en fantastiskt perenn för torrt och soligt läge i trädgården. Den lila blommorna och blå bladverket lyser upp ljusa och soliga lägen. Speciellt fint blir det när lavendeln är planterad i en bädd av sjösten, singel eller annan sten som lyfter fram lavendeln vackra färg. Förutom en underbar doft lockar lavendel även till sig bin, humlor och fjärilar.

Lavendel - perenn för torrt och soligt läge - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Lavendel ’Hidcote Blue’ (Lavandula angustifolia) – perenn för torrt och soligt läge

Om lavendel

Det finns många olika typer av lavendel. De flesta blir ca 25-40 cm höga och blommar med lila blomax. Gemensamt för alla sorter är den underbara doften, de vackra blommorna och att de trivs i de varmaste och soligaste läge som du kan ge dem. Förutom värme behöver lavendel planteras i väldränerad jord där vatten snabbt rinner undan. För mycket vatten gör att Lavendeln blir grå och ruttnar. 

Lavendel blommar under juli och augusti.

Lavendel - perenn för torrt och soligt läge - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Lavendel är en riktig fjärilsagnet

Skötsel av lavendel

För att lavendeln skall hålla sig fin bör du klippa ned den till ca 5-8 cm varje vår. Vänta gärna till frosten är över och klipp sedan ned din lavendel till en halvrund form. Missar du att klippa lavendeln kan den utveckla en grå, träig bas nedtill.

Beskära klippa ned lavendel - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Klipp ned lavendeln till 5 cm ovan marknivå på våren (när frosten är över)

Förutom att klippa ned lavendel behöver du inte sköta den alls. Den klarar sig utmärkt utan varken vatten eller näring. 

Lavendel vid min hussida – torrt och soligt läge

I min trädgård växter Lavendel ’Hidcote Blue’ mot en varm och solig södervägg. Jag har planterat dem i sandlådesand (ej planteringsjord) och lagt ett lager av sjösten ovanpå. När solen lyser på sanden och stenen värms de upp och skapar en utmärkts plats för att lavendel ska trivas.

Lavendel - perenn för torrt och soligt läge - Natalia lindberg trädgårdsdesign
Lavendel ’Hidcote Blue’ trivs mot en varm södervägg
Lavendel 'Hidcote Blue'- Natalia lindberg trädgårdsdesign
Lavendel ’Hidcote Blue’

Lavendel 'Hidcote Blue'- Natalia lindberg trädgårdsdesign
Lavendels lila blommor

Perenner och sommarblommor för halvskugga

I år har jag skapar en plantering med perenner och sommarblommor för halvskugga i den stora planteringslåda.

Plantering med perenner och sommarblommor för halvskugga - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Hortensia ’Little Lime’, Alunrot ’Plum pudding’, Spetsmössa ’Sugar and spice’, Spikklubbestarr och Stjärnflocka ’Star of beauty’.

Varför blanda perenner och sommarblommor?

Perenner brukar utgöra en bas i trädgården, tillsammans med buskar och träd. Eftersom perenner återkommer år efter år använder vi dem gärna. De ger oss vackra blad, grönska och blommor. Tyvärr så blommar perennerna inte hela säsongen, oftast blommar de bara ett par veckor – ibland bara några dagar, beroende på sort. Har man en stor trädgård är det inte ett problem, det går ju att välja olika typer av perenner och på så vis få till blomning omlott. Men i en liten trädgård med begränsad yta blir det klurigare. Väljer vi många olika typer av perenner på en liten yta kan det ge ett spretigt intryck. Å andra sidan, väljer vi några få sorter perenner blommar dessa bara under en begränsad tid och resten av tiden ser vi bara bladen. Klurigt.

Det är här sommarblommor kommer in! Många av dem blommar från vår ändra in till frost. Genom att plantera in bara några sommarblommor bland perennerna kan vi få till en säsonglång blomning i den lilla trädgården.

Perenner och sommarblommor för halvskugga

I min stora planteringslåda finns busken Hortenisa Little lime tillsammans med vackra perenner. Här finns Alunrot ’Plum pudding’, Spetsmössa ’Sugar and spice’, Spikklubbestarr och Stjärnflocka ’Star of beauty’. Som pricken över i:et har jag satt sommarblomman Begonia. Den står för blomningen säsongen ut!

Perenner sommarblommor planteringslåda halvskugga - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Fint med några få växter som återkommer
Alunrot plum pudding heuchera - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Alunrot (Heuchera ’Plum pudding’)
Tiarella Spetsmössa sugar and spice vit begonia - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Den vita begonian och Spetsmössa (Tiarella ’Sugar and Spice’)
Spikklubbestarr Carex grayi - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Spikklubbestarr (Carex grayi)
Stjärnflocka star of beauty - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Stjärnflocka (Astrantia major ’Star of Beauty’) blockar upp den purpurröda färgen hos alunroten
Vit begonia - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Vit sommarbegonia
Perenner och sommarblommor i planteringslåda - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Kaninen passar på att smaka lite

Perenner i rosa och vitt för halvskugga - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign

Samma plantering tidigare år

Vill ni kika på bilder på samma planteringslåda tidigare år så finns de här, här och en vintervariant här.

Chelsea Flower Show 2022

Chelsea flower show 2022 i London var en fantastisk trädgårdsmässa. Den gick i stapeln i maj och bjöd på utställningar i världsklass. Jag var en av de tusentals besökare och njöt av att se alla spännande idéer på strukturer, växtkombinationer och nya sorter av växter. Här följer bilder på några av favoriterna.

Utställningsträdgårdarna

A Garden Sanctuary by Hamptons RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
A Garden Sanctuary by Hamptons
svartbjörk betula nigra RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Svartbjörk ’Betula nigra’ tris i zon 1-2
MEDITE SMARTPLY Building the Future RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
MEDITE SMARTPLY Building the Future
Shade perennials RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Skuggplantering med bl.a. Hakonegräs, Strutbräken, Kaukasisk förgätmigej, Silkesnäva och Jätterams
hakonegräs hakonechloa RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Hakonegräset I mitten tillsammans med bl.a funkior, rodgeria och gul iris.
 MEDITE SMARTPLY Building the Future RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
En minst sagt häftig struktur samt stenflis på marken
The RNLI Garden RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
The RNLI Garden och växtlista
The Boodles Travel Garden RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
The Boodles Travel Garden
Trampsten stenplattor  - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Fin blanding av stenplattor i skiffer och marktegel
Kingston Maurward The Space Within Garden - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Kingston Maurward The Space Within Garden med en fantastisk Japansk lönn ’Bloodgood’ samt lupiner
upphöjd plantering naturlig RHS - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Naturlig upphöjd plantering med Strutbräken, Iris och Hjorttunga
The Meta Garden: Growing the Future - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
The Meta Garden: Growing the Future med en vacker brädgång och odling med ängsblommor

Blomsterutställningarna på Chelsea Flower show 2022

Förutom utställningsträdgårdarna finns ett större tält där blomsterutställningarna håller till. Här kan man få en kik på nya samt gamla sorter av växter i all sin prakt.

rosor roses David Austin RHS Chelsea flower show 2022 - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Utställning med fantastiska David Austin-rosor
clematis klematis - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Minst lika fin utställning med klematis
Blå vallmo - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Blå vallmo
Bollkrysantemum (Bollkryss) - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Bollkrysantemum (Bollkryss)

Häggmispel ‘Ballerina’ – Ett tåligt litet träd

I min trädgård växer en Häggmispel ’Ballerina’ (Amelanchier x grandiflora ’Ballerina’) – ett tåligt litet träd som har allt från vackra blommor, goda bär till fantastisk höstfärg. Dessutom tål den en del skugga, dålig jord och vind.

Häggmispel ‘Ballerina’ - Ett tåligt litet träd Amelanchier x grandiflora Ballerina natalia lindberg trädgårdsdesign
Häggmispel ’Ballerina’ (Amelanchier x grandiflora ’Ballerina’)
Häggmispel ‘Ballerina’ - Ett tåligt litet träd Amelanchier x grandiflora Ballerina natalia lindberg trädgårdsdesign
Häggmispel ‘Ballerina’ - Ett tåligt litet träd Amelanchier x grandiflora Ballerina natalia lindberg trädgårdsdesign

Om häggmispeln ‘Ballerina’

Häggmispeln ’Ballerina’ kan fås som ett enstammigt träd såväl som flerstammig buske. Den blir 4 m hög och lika bred och trivs i sol eller halvskugga. Den klara upp till zon 4. På våren överöses den med små vita blommor, på sommaren fylls den med vackra och mycket goda bär (saskatoonbär). På hösten får den en fantastisk orange-röd färg.

Häggmispeln trivs på de flesta jordar, klarar även vindar och en del salt. Man ser dem ofta vid vägkanter eller runt parkeringar just på grund av deras förmåga att tåla det mesta.

Häggmispel ‘Ballerina’ - Ett tåligt litet träd Amelanchier x grandiflora Ballerina natalia lindberg trädgårdsdesign
Häggmispelns små vita blommor
Häggmispel bär saskatoonbär Serviceberry berries natalia lindberg trädgårdsdesign
Vackra och mycket goda bär (saskatoonbär)
Fantastisk höstfärg

Skötsel

Häggmispeln kräver väldigt lite skötsel. Egentligen behöver de, precis som alla andra växter, lite gödsel på våren. Använd gärna naturgödsel såsom ko- eller hönsnäring.

Beskärning är inte heller nödvändig men går bra under perioden juli – september. Då är det bra att klippa av grenar som växter åt fel håll eller skaver mot andra grenar.

Andra sorter av häggmispel

Häggmispeln ‘Ballerina’ är bara en sorterna och det finns många fler. Här har Inger Palmstierna sammanfattat de vanligaste sorterna som växer i Sverige.

Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii) Natalia lindberg trädgårdsdesign
Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii)
Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii)

Julros ’Double Ellen Red’

Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Julros 'Double Ellen Red'
Julros ’Double Ellen Red’ (Helleborus x hybridus ’Double Ellen Red’)

Min Julros ’Double Ellen Red’ (Helleborus x hybridus ’Double Ellen Red’) blommar för fullt. Vanligtvis kommer blomningen först tidigt på våren men i min trädgård brukar julrosorna börja blomma redan på hösten. Efter någon månads blomning tar de ett uppehåll för att sedan fortsätta i februari, mars och april.

Julrosor trivs vanligtvis i halvskugga eller skugga och blir ca 30-40 cm höga. De är vintergröna vilket innebär att de håller kvar bladen året runt. Bladen kan dock bli lite trötta på våren och behöva gallras.

Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Julros 'Double Ellen Red'
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Julros 'Double Ellen Red'
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Julros 'Double Ellen Red'
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Julros 'Double Ellen Red'

Förutom dessa julrosor har jag även några Viv. Victoria. Läs mer om den här.

Trädgårdsdesign av en radhusträdgård

När det kommer till trädgårdsdesign av en radhusträdgård gäller samma principer som för andra små trädgårdar. Det viktigaste är att dela upp trädgården i mindre ”rum”, att hålla växtligheten enhetlig och trädgården ser fin ut inifrån huset – året runt.

Trädgårdsdesign av en radhusträdgård - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Vyn inifrån vardagsrummet. Planteringslådor i corténstål från Stålmiljö.se. Växter från Mölnlycke garden center.

Tips för trädgårdsdesign av en radhusträdgård

  • Dela in trädgården i mindre rum – arbeta med nivåer, planteringslådor, olika material, högre växter eller häckar för att få till känslan av flera, mindre ytor.

    I detta projekt har vi arbetat med en radhusträdgård på bara 50 kvm. Bara femtio kvadrat kan kännas litet för en trädgård. Men tänker man sig en inomhusyta motsvarar det ju en lägenhet på 2 rum, kök och toalett. Så eftersom det går att få in flera rum inomhus så varför inte göra detsamma ute? Precis så har vi tänkt när vi har designat denna trädgård – här finns plats för soffa, matbord och grillplats.
  • Arbeta med miljön runtom – hitta en färgskala i växter och material runtomkring trädgården. Här plockade vi upp färger från grönskan och husen runtom. Vi började med en grön stomme (tuja smaragd, sockblomma, idegranklot) för att möta träden runtom. Sedan lade vi till inslag av purpurrött (japansk lönn, alunrot samt hortensians blommor) som plockade ned det röda från taket på husen mittemot. Husets bruna tegel mötte vi med corténlådor och blodbräkens oranga blad.
  • Skapa en fin vy inifrån – tänkt på att trädgården ska se fin ut genom fönstret. Därför bör du placera större element där du vill ha insynsskydd men hålla andra delar öppna för att få en luftig känsla.

Före och efter – den lilla radhusträdgården fick ett rejält lyft!

Trädgårdsdesign av en radhusträdgård - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Här finns plats för ett matbord och fyra stolar
corten tuja smaragd - Natalia Lindberg trädgårdsdesign19
Nivåskillnad får matplatsen att kännas mer ombonad. De fyra tujorna ger insynsskydd.
Trädgårdsdesign av en radhusträdgård Japansk lönn Garnet idegran klot sockblomma - Natalia Lindberg trädgårdsdesign18
Flikbladig japansk lönn ’Garnet’ ger insysnsskydd. Idegrankloten och sockblomman är fina året runt.
Flikbladig japansk lönn garnet - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Flikbladig japansk lönn ’Garnet’ (Acer palmatum (Dissectum-Gruppen) ’Garnet’) och Röd Sockblomma (Epimedium x rubrum)
corten idegran klot japansk lönn sockblomma - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Flikbladig japansk lönn ’Garnet ’(Acer palmatum (Dissectum-Gruppen) ’Garnet’), Röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och formklippt Idegran.
Trädgårdsdesign av en radhusträdgård corten hydrangea hortensia limelight - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Hortensia ’Little Lime’ (Hydrangea ’Little lime’) tillsammans med Alunrot ’Palace Purple’ (Heuchera ’Palace purple’). Till vänster Julros ’White Lady’ (Helleborus) och bakom Blodbräken (Dryopteris erythrosora).
alunrot heuchera palace purple - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Alunrot ’Palace purple’ (Heuchera ’Palace Purple’)
Hydrangea little lime hortensia  - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Hortensia ’Little Lime’ (Hydrangea ’Little Lime’)
blodbräken julrot hortensia little lime cortenlåda  - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Hortensia ’Little Lime’ (Hydrangea ’Little Lime’), Julros ’White lady’ (Helleborus ’White lady’) och Blodbräken (Dryopteris erythrosora)
blodbräken Dryopteris erythrosora - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Blodbräken (Dryopteris erythrosora)
julros white lady helleborus - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Julros ’White lady’ (Helleborus ’White Lady’) blommar på vintern
Trädgårdsdesign av en radhusträdgård - Natalia Lindberg trädgårdsdesign
Silverpäron ’Pendula’ (Pyrus salicifolia) till höger kommer att växa upp till ett vackert silverfärgat tak

Före och efter

Smultron som marktäckare

Smultron fungerar de alldeles utmärkt som marktäckare. Gröna, frodiga och täcker en yta på bara en säsong. Dessutom får man goda bär!

Smultron marktäckare månadssmultron  - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Månadssmultron

Medan många marktäckare behöver flera säsonger på sig för att fylla ut en yta gör smultron jobbet på bara en säsong. Dessutom håller den sig grön stora delar av året. Dess blad kommer tidigt på våren och stannar kvar långt inpå vintern. Medan den inte räknas som fullt vintergrön är den i själva verket inte långt ifrån. Speciellt i de södra delarna av landet håller den kvar bladen stora delar av säsongen.

Smultron marktäckare månadssmultron - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Smultron marktäckare månadssmultron  - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Månadssmultron tillsammans med buxbomklot och Häggmispel ’Robin hill’
Pool trädgård - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign82
Buxbomkloten syns än så länge knappt men om ett år eller två kommer de ha vuxit fram
Pool trädgård - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Smultronblommor
Pool trädgård - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Smultron =)
Smultron marktäckare månadssmultron  - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign62
Dessa smultron planterades i våras har på bara tre månader fyllt hela ytan.

Smultron växer i sol såväl som skugga. Är ni ute efter en frodig marktäckare går det bra att placera dem var som – den kommer att växa och må bra. Är det däremot de söta bären ni är ute kan det vara en bra idé att ställa dem mer soligt.

Skötsel smutron

Dessa växter kräver väldigt lite skötsel. Det enda som du behöver göra för att de ska förbli friska och frodiga är att gödslas dem med naturgödsel varje vår. Förutom det sköter de sig själva.

Pool trädgård - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign82

Aster ’Early Blue’ – en senblommande fjärilsmagnet

Aster early blue fjärilsmagnet - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Citronfjärilar på Aster ’Early Blue’

Letar ni efter en senblommande perenn som är en riktigt fjärilsmagnet så kan jag tipsa om Aster ’Early Blue’. Förutom att locka till sig bin, humlor och fjärilar är detta en pärla i sensommarrabatten med sina lila blommor och sitt täta, buskliknande växtsätt.

Om Aster ’Early Blue’

Aster ’Early Blue’ blir ca 30-40 cm hög och trivs i sol – halvskugga. Hos mig får den sol från morgon fram till klockan tre på eftermiddagen och trivs finfint i det. Jag har märkt att astrar ofta växter sig större och blommar tidigare om de får stå i soligt läge hela dagen men man kan som sagt komma undan med halvskugga också.

Aster early blue hosta hortenisa Invincible - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Aster ’Early blue’ fin ihop med Hortensia ’Invincible’, Funkia, och Alunrot ’Green Spice’
Sensommarrabatt Aster 'Early blue' fin ihop med Hortensia 'Invincible', Funkia, och Alunrot 'Green Spice'  Amerikanska blåbärsbuskar och Lammöron- Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
En härlig sensommarrabatt. Längst fram Amerikanska blåbärsbuskar och Lammöron

Astern blommar länge!

Ibland kallas denna aster för oktoberaster. Det beror på att blommorna brukar komma i mitten på augusti och hålla i sig ända in i oktober. Det innebär att den här pärlan blommar när mycket annat gett upp för säsongen.

Aster 'Early Blue' - en senblommande fjärilsmagnet - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Blommorna är är en vacker kombination av lila och orange

Skötsel

Astrar kräver ganska lite skötsel. Det räcker med att klippa ned dem på hösten eller på våren, lite beroende på hur pass trötta de ser ut och hur pass mån man är om att ha en prydlig rabatt. På våren när ny tillväxt börjar att komma upp är det dags att gödsla. Tillför ett lager naturgödsel runtom dina plantor så har de tillräckligt med näring för att växa och blomma kommande säsong.

Aster 'Early Blue' - en senblommande fjärilsmagnet - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
Citronfjärilar överallt =)
Aster early blue fjärilsmagnet - Natalia Lindberg Trädgårdsdesign
En fjäril per blomma